Portvin er en udsøgt drik til mange anledninger

Portvin er en udsøgt drik til mange anledninger

Portvin er lidt af en omfavnende drik, der kan indtages til mange forskellige lejligheder og situationer.

Portvin er en lidt stærkere vinsort, for hvis du nogensinde har drukket portvin i hastighed som vin, vil du nok opdage – hvis du da ikke i forvejen tjekkede alkoholprocenten – at den er en kende stærkere end andre vin-varianter, såsom rødvin, hvidvin og rosévin, selvom der selvfølgelig findes undtagelser.

Derfor kan man en anelse søgt sige, at portvinen befinder sig i en gråzonen mellem likør, spiritus og mere milde former for vin.

Det udmønter sig også i, at når man skal drikke portvin af det rette tilhørende glas, så er et ægte portvins glas af en mindre størrelse end de fleste vinglas, da man netop ikke pøle-drikker portvin i store mundfulde, som man måske gør det med rødvin, men man kan stadig indtage en større portion, end hvis der var tale om spiritus.

Portvinen kommer af en bestemt egn på samme måde, som at champagne og cognac af den ægte vare skal fremstilles i bestemte regioner af verden, hvor drikkene netop er opkaldt efter disse områder.

På samme måde kommer portvinen fra Porto i Portugal, hvor portvinen – der blandt andet kan komme i både en mørk og en lys udgave – har sin oprindelse og udbredes til resten af verden.

Nogle steder associerer man stadig portvinen som en drik til damerne, men alle køn kan nyde lige godt af den stærke, smagfulde drik, der er en god portvin.

Den egner sig således som dessert-drik, hvor den passer sammen med en god is-dessert eller en varm dessert, hvor portvinen kan være supplement til smagen eller som direkte kontrast.

Men selvfølgelig kan man også nyde portvinen direkte fra flasken ned i glasset, uden der behøver være serveret hverken madretter eller snacks dertil.

Portvinen kan således bruges, som vi nævnte indledningsvis, i mange forskellige sammenhænge.